Coques de Perafita
Loading...
Loading...
Loading...

Blog

Arriba el dijous llarder: botifarra i coca de llardons

24 feb 2022

Aquesta setmana arriba el dijous llarder, la data del calendari que marca l’inici del Carnestoltes, un temps de gresca i disbauxa que la gent espera per lluir disfressa en les rues i desfilades que recorren els carrers de pobles i ciutats a casa nostra. Aquesta setmana arriba el dijous llarder, la data del calendari que marca l’inici del Carnestoltes, un temps de gresca i disbauxa que la gent espera per lluir disfressa en les rues i desfilades que recorren els carrers de pobles i ciutats a casa nostra. Mentre que la celebració del carnaval  s’ha convertit en una de les grans festes de l’hivern, on grans i petits poden gaudir-ne plegats, el dijous llarder s’ha consolidat com una data eminentment gastronòmica on, com mana la tradició, s’ha de menjar botifarra, ous, truita i coca de llardons. 

Però d’on venen aquestes tradicions? Com s’han transformat? De fet, sorgeixen d’un mateix concepte: de la idea original del carnaval de disbauxa i llibertat, on les normes s’aparquen durant uns dies. És per això que, antigament, des del dijous llarder fins el dimecres de cendra, una setmana després, la gent es prenia la llicència de  menjar aliments com la carn i els ous que després hauria d’evitar. Els dies de carnaval eren un espècie de recés gastronòmic abans d’iniciar la Quaresma, una època marcada per l’austeritat alimentària, segons el cànons litúrgics, i durant la qual caldria fer ‘magre’ fins a arribar a Setmana Santa. A l’actualitat, les connotacions religioses han desaparegut però el costum de menjar botifarra i altres productes del porc, així com truita i coca de llardons s’han conservat.

A Forn Franquesa, fa molt temps que fem coca de llardons per Carnestoltes i, tot i que, n’elaborem durant tot l’any, és durant aquests dies quan hi ha més demanda. La coca de llardons, que fem a base d’ous, sucre, farina, llardons i pinyons -sempre de primera qualitat-, és un tipus de coca que, com que és dolça i salada alhora, té moltes possibilitats de combinació. La podem menjar amb xocolata, embotits o formatge, regada amb vi, cava o refrescos i ja sigui per esmorzar, berenar o per postres. És, junt amb la botifarra d’ou, l’àpat estrella del Carnestoltes que no pot faltar a taula durant la celebració del dijous llarder o dijous gras, com també es coneix.